Strona główna / Kulinaria / Wynika z Chin, ale zatem jego zdrowsza, japońska wersja zaskarbiła sobie miłość podniebień smakoszy.

Wynika z Chin, ale zatem jego zdrowsza, japońska wersja zaskarbiła sobie miłość podniebień smakoszy.

Płynie z Chin, pomimo toteż jego zdrowsza, japońska wersja zaskarbiła sobie miłość podniebień smakoszy. Miska wypełniona wyrazistym bulionem i silnym makaronem doskonale duzi i rozgrzewa ciało, i nawet pobudza wyobraźnię filmowych twórców, którzy ramen uczynili bohaterem wielu dokumentów, filmów, a chociażby jednej wieloodcinkowej, japońskiej dramy, w jakiej studentka Koizumi z zamiłowaniem maniaka odwiedza kolejne ramenownie, rozpracowując przy okazji sekrety dobrego gustu oraz kształtując widzów ramenowej etykiety.

Zagadnienie uzależniającego smaku spróbujemy rozpracować poprzez specyfikę najważniejszych części składowych ramenu.

Zapach tej potrawy to delikatna sprawa, warunkuje go między innymi tare, esencja rozmieszczona na dnie ramenowej miseczki. Najbardziej pewną czynnością tej podstawy jest przesłanie bulionowi wyraźnego, słonego zapachu i wykonywanie umami, chociaż przez dołożenie do tare kolejnych czynników i przypraw można efekt końcowy wzbogacić więcej o dowolne nuty słodyczy czy pikanterii. Przez wzgląd na wykorzystane do jego wytworzenia składniki wybiera się trzy ważne rodzaje tare:

Shio, czyli słone, żebym je utworzyć bierze się po suszone owoce czerwone oraz glony.

Shoyu, najpopularniejsze tare, przygotowane na podstawie zredukowanego sosu sojowego i sekretnych dodatków – każda ramenownia jest zapewne własne style na uzupełnienie smaku.

Miso, na podstawie pasty miso, czyli pasty sporządzonej ze sfermentowanej soi. Wiele lokali szczyci się przyrządzaniem ramenu na bazie wytwarzanego na stanowisku, domowego miso.

Ważny jest absolutnie także główny, ramenowy wywar, który potrafi stanowić:

assari, bardziej oczywisty, niebezpieczniejszy oraz mniej tłusty

kotteri, cięższy, tłustszy, bardziej skomplikowany i żywszy w guście.

Jaki wywar osiągniemy, warunkują oczywiście użyte składniki: część oraz sposób kości, mięsa, długość także tryb gotowania. O tym wysoce w dawek drugiej ramenowego cyklu, w jakiej Rafał Kunysz z warszawskiego Omami opowie nam o delikatnym przygotowaniu wywaru.

Do wywaru oprócz tare dodajemy jeszcze dashi, lekki bulion przygotowany zwłaszcza w podłożu o płatki czy wiórki ryby bonito, tzw. katsuobushi oraz wodorosty kombu, czasami pakuje się również niboshi, maleńkie, suszone, sardynkopodobne rybki. Użyte składniki należy następnie odsączyć, dzięki czemu tkwi nam biały i czytelny, ciężki od umami i morskiego aromatu wywar, niezbędny dla przyrządzenia wielu potraw japońskiej kuchni, w ostatnim także ramenu.

Określonym rodzajem ramenu jest utworzone na wieprzowych kościach tonkotsu. Przez długie wygotowywanie kości na ostrym ogniu, przekonuje się zagęszczający bulion i wzmagający smak kolagen. Tonkotsu jest szczególnie niemal mleczne w kolorze, intensywne, liczne i właśnie okrutnie tłuste. Natomiast dla wielbicieli jego styl toż prędko niemal fetysz.

Nie szkoła opowiedzieć o ramenie, pomijając makaron. Zwłaszcza, że marka ramen wiąże się również do całej potrawy kiedy natomiast do klusek, co bardzo podaje na ich doskonałą pracę w misce. W krajowych ramenowniach, ba nawet pomiędzy lokalami osiągającymi się w bieżącym jedynym centrum, kluski potrafią zdecydowanie dzielić się z siebie wyglądem: intensywnie żółte lub o wyglądzie słoniowej kości, zupełnie cieniutkie albo nieco grubsze, nieważne czy lekko pofalowane, o prawie czy dużo wyrazistym przekrojowo kształcie. Każde ale muszą dotrzeć do miski w istnienie al dente, ponieważ zbyt daleko ugotowane, po małym śnie w bulionie, szybko rozmiękłyby. Oraz zatem jednak całkowicie niedopuszczalne, aby makaron stracił nasze bogate właściwości: sprężystość, smak, teksturę. Dlatego tak niektóre osobie ramenowego światka polecają konsumpcję dania począć od żywiołowego wsiorbania klusek. 

Dodatki

Najczęściej mówiącymi się w ramenowych michach smakami są:

Mięso, najczęściej plastry rozpływającego się w ustach, pozbawionego skóry, długo gotowanego lub pieczonego boczku czy inne elementy wieprzowiny, do dosmaczenia przyjmuje się zazwyczaj chashu (stąd nazwa boczku), czyli słodkawej marynaty, głównie na podstawie sosu sojowego, wina do przygotowywania mirin, sake, cukru. Nigdy do michy wpadają różne sposoby mięsa, np. soczysta kaczka, czasami kilka mielonego mięsa, wieprzowe lub wołowe policzki. 

Jajo – tzw. ajitsuke, przygotowane tak, aby białko było ścięte, a żółtko cudownie kremowe, apetycznie dobre i harmonijne, i następnie jeszcze zamarynowane w chashu. Nadarzają się też możliwości europejskie z surowym jajem, które delikatnie ścina się w kontakcie z poważnym bulionem.

Nori – pojedynczy bądź mało cieniutkich płatków sprasowanych wodorostów.

Świeża dymka – w funkcje od ramenu, czasami podsypuje się wierzch odrobiną, innym razem całą górą świeżutkiej dymki.

Kamaboko lub narutomaki uformoweane w profil wałka rybne „ciasteczko”, produkt znany u nas jako surimi, wykrawa się spośród niego cieniutki płatek. W ramenie najczęściej zużywa się tzw. narutomaki – z określonym, zakręconym, różowym wirkiem na surowcu.

W przystępnej misce możecie znaleźć zarówno kukurydzę, listki gotowanego lub nowoczesnego szpinaku, grzyby, kiełki, czosnek, pędy bambusa, marynowany imbir, sezam, chilli…

Dodatki zależą tak naprawdę od dostępności punktów w wiadomościom obszarze, np. czyli mieszkanie jest określone z pewnego specjalnego grzybka, itp., tradycji regionalnej, pragnień i przeżyć kulinarnych danego ramenowego mistrza.

Albo w was też dźwięk słowa „ramen” buduje sieć nieznośnie apetycznych skojarzeń? Temperatura, tekstury, harmonia rozwijających się smakowo innych czynników, słoność, słodycz, czasami pikanteria lub zajmujący aromat wędzenia… złożoność przejść na długo jest w smakowej pamięci, gdzie wznosi się w obecne najważniejsze przypomnienie o wylewającym się po podniebieniu rozkosznym umami. Tak, ramen zdecydowanie uzależnia.

Każde zdjęcia zaistniały w Omami, warszawskiej ramenowni, w jakiej spróbujecie kilku doskonałych i kompletnych smaku odmian ramenu: z boczkiem chashu, kaczką, krewetkami, kurczakiem, i nawet wersji wegetariańskiej.

O admin

Sprawdź także

Z obecną potrawą wiąże się wiele zabawnych, ludowych legend.

Z obecną potrawą łączy się wiele zabawnych, ludowych legend, którymi niektórzy czytelnicy dają nas niemal …