Strona główna / Bez kategorii / Wartości kaloryczne mięsa kóliczego

Wartości kaloryczne mięsa kóliczego

Porównanie składu mięsa króliczego ze sklepem mięsa innych typów zwierząt.


W swoich przyzwyczajeniach kulinarnych występuje szereg potraw i wyrobów, które nie bawią się zbytnią popularnością, pomimo, iż w następujących kulturach zajmują eksponowane mieszkania na stołach. Braku szerszego zainteresowania mięsem kozim, baranim bądź króliczym należy upatrywać w waszych zachowaniach i zainteresowaniach. Dla kilku ludzi koza bądź królik ciągle są symbolem biedy i mięso tych stworzeń utrzymuje się za chwila wartościowe. Można się także natrafić z pewnymi uprzedzeniami natury sanitarnej i higienicznej, to niewątpliwie nie mieści żadnego merytorycznego uzasadnienia. Zupełnie miedzy bajki należy włożyć przeświadczenie niektórych osobników, jakoby króliki łączyły się z szczurami. Pomińmy jednakże milczeniem te całe przygotowania i przyjrzyjmy się bliżej samemu mięsu króliczemu. Ma ono rzeszę własnych zdeklarowanych partnerów plus stanowi bądź brane w składach albo pozyskiwane z polskich hodowli przydomowych.
Wielkość realizacji jest ściśle wymieszana z jedzeniem mięsa króliczego, jako składnikiem decydującym popyt. Spożycie mięsa króliczego w Polsce jest jednym z najgrubszych w Europie i tworzy 0,4 kg na twarz rocznie. Największe spożycie zanotowano we Włoszech – 5,3 kg, potem we Francji i Hiszpanii, gdzie liczba ta sięga 3,0 kg, a Belgia i Portugalia mieści się w przedziale 2,0 – 2,5 kg rocznie. W Polsce informacje też potrafią stanowić obniżone ze względu na sztuki w określeniu ogólnej konsumpcji – króliki są hodowane na indywidualne potrzeby gospodarstw i stają poza wszelką ewidencją. Nie wolno jednakże ukryć faktu, że eksport mięsa króliczego z naszych ubojni żyje zaś w 2003r. wyniósł 78% ogólnej sprzedaży. W kierunku rozpowszechnienia mięsa króliczego wśród odbiorców opublikowano w tym rozdziale opinii na punkt wartości odżywczych tego mięsa oraz porównano je z bliskimi, bardziej znanymi mięsami (tabela 1).

Mięso królicze określane jest do mięs białych, łatwo strawnych, jasnych i małych. Jego konsystencja jest drobnoziarnista. Króliki dostarczają niezwykle potrzebnego mięsa o wysokiej ilości białka – powyżej 20%, i niskiej zawartości tłuszczu (3-5%). Gra tym pochodzi co mięso wielkie w segmenty mineralne (sole żelaza, wapń i fosfor), witaminy (szczególnie grupy B) i mikroelementy (miedź, kobalt i cynk). Dodatkowym ogromnie poważnym walorem mięsa króliczego jest jasna przyswajalność jego białka przez system człowieka – około 90%, podczas kiedy np. mięsa wołowego, tylko 60%. Tłuszcz jest blady i przyjemny, odkładany szczególnie koło nerek, żołądka, także za łopatkami. Skład chemiczny tego tłuszczu pozwala na zdanie go do udziałów lekkostrawnych, o wielkiej cenie odżywczej. Warto również zaznaczyć niską zawartość cholesterolu w mięsie króliczym, jaka według naszych i amerykańskich badań, jest słabsza aniżeli u popularnych u nas mięs czerwonych, ale choćby mięsa drobiowego; z rozwiązania obecnie powodu przyznaje się ono dla firm zagrożonych schorzeniami układu krążenia.
Poniżej porównano mięso królicze z wołowiną, baraniną, wieprzowiną półtłustą, cielęciną i mięsem kurzym, pod względem wielkości składników pokarmowych w konkretnych rodzajach mięs (tabela 1).

Tabela jeden. Porównanie zawartości składników pokarmowych w ciele króliczym
z mięsami innych rodzajów zwierząt

Rodzaj
mięsa Woda (%) Białko (%) Tłuszcz (%) Składniki mineralne (%) Wartość energetyczna 100 g mięsa (KJ) Zawartość cholesterolu w 100 g mięsa (mg)
Wołowina 68,5 15,0 4,5 0,85 584,7 37-48
Baranina 55,1 12,1 11,5 0,90 655,1 78
Wieprzowina
półtłusta 51,1 15,3 13,9 0,75 784,9 66-72
Cielęcina 77,8 20,0 9 1,20 382,4 38-83
Mięso kurze 76,2 19,7 1,4 1,37 415,9 75-108
Mięso królicze 69,3 20,4 4,0 1,39 638,8 35

Mięso królicze charakteryzuje się największą pojemnością białka (20,4%) i najliczniejszą ilością składników mineralnych (1,39%). Białko to, ale już wcześniej zaznaczono, jest chętnie przyswajalne poprzez system człowieka – w 90 procentach. Pod tym względem mięso królicze wypada bardzo dobrze w zestawieniu z wołowiną, która obejmuje 15% białka, które jest przyswajalne chociaż w 60 %. W zestawieniu wykazano również, iż ma najmniejszą zawartość cholesterolu, na co osłabia się współcześnie wielki nacisk. Ogólnie wyciągnięto wniosek, iż pod względem ilości składników pokarmowych mięso królicze jest porównywalne z cielęciną i ciałem kurzym. Wołowinę, baraninę i wieprzowinę półtłustą zaliczyć możemy do kolejnej kategorii podobnej pod względem zawartości składników pokarmowych. Są wówczas jednak mięsa czerwone, natomiast mięso królicze i kurze przystępujemy do ciał białych, za wyjątkiem cielęciny, jaka także jest oceniana jako mięso czerwone. W połączeniu nie uwzględniono ryb.
W wypadku promocji mięsa króliczego nie potrzeba kierować nie zawsze zgodnych z zasadą, ale chwytliwych, haseł. Jest ono naprawdę apetyczne i ekologiczne.
Omówione walory mięsa króliczego niewątpliwie przemawiają za rozpowszechnieniem konsumpcji tego mięsa w Polsce, tego zostało się dobrze w krajach Unii Europejskiej. Wzrost konsumpcji będzie zjednoczony z koleją tradycji żywieniowych Polaków czy ich otwartością na różne systemy żywienia.

O admin

Sprawdź także

Witamina C lewoskrętna – obalamy niebezpieczny mit towar stanowi promowany

Poznaj najaktualniejsze rady dotyczące różne witaminy C lewoskrętnej. Efekt ostatni jest proponowany poprzez kilku nieuczciwych …