Home / Ciekawostki / Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem określa się na rozpoczęcie wyzwania

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem określa się na rozpoczęcie wyzwania

Reklama: Alejki ślubne Bydgoszcz

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem decyduje się na rozpoczęcie wyzwania, którym jest zrobienie tortu. Działanie to wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także pomysłowości oraz precyzji w dekoracji samego ciasta.

Warto podkreślić, że samodzielne zrobienie tortu może ujawnić się wyjątkowym prezentem na wiele okazji, m.in. na urodziny dziecka, matki, męża, przyjaciółki, lub i np. na Doba Matki czy Dziadka. Samo wykończenie tortu to rola. Dlatego niezbędny jest program oraz moment na jego produkcję. Są zawsze okazje, na które wykonania tego poważnego rodzaju ciasta, nie daje się amatorom.

Taką możliwością niewątpliwie jest ślub. Weselny tort to aktualnie nie tylko ciasto, lecz niemalże rytuał, oraz jego projekt i przeprowadzenie nie raz jest Młodej Parze sen z powiek. W zeszłych latach trendem zatrzymuje się zastąpienie marcepanowych dekoracji żywymi kwiatami. Kolorowe kwiaty są z pewnością bardziej atrakcyjne i efektowne. Dzięki dobrze dobranej książki i kolorystyce, tort może wywołać zachwyt wszystkich weselnych gości. Dobór kwiatów często jest niebezpiecznym zadaniem. Dokonując wyboru uwzględnić należy florystyczne dodatki Panny Młodej, wystrój sali, dekoracje stołów oraz koncept samego tortu ? jego kształt, kolor, smak itd. Warto również wziąć pod uwagę to, jakie kwiaty rosną w możliwościom miesiącu, aby uniknąć zbędnych zmartwień powiązanych z brakiem dostępności swoich bliskich gatunków.

Niekiedy spotkać można się z oporem przed połączeniem kwiatów z życiem. Nie pełni przecież wiedzą, że dużo gatunków kwiatów jest dobrych (dodatkowo w restauracjach spotkać się możemy z czystą ozdobą w kwestie kwiatów na talerzu). Najbardziej znaczące gatunki ozdobnych kwiatów dobrych to: goździki, bratki, fiołki wonne, róże, nasturcje, bławatki, stokrotki, słoneczniki, begonie, bez oraz wiele kwiatów drzew owocowych. Z pewnością należy uniknąć styczności ciast z roślinami trującymi, m.in. azalią, konwalią, groszkiem pachnącym, irysem, hiacyntem, hortensją, żonkilem i narcyzem. 

Decyzja o samodzielnym wykonaniu tortu też jego florystycznej dekoracji powinna stanowić dużo przemyślana. Żywe kwiaty z uczciwością nie zachwycą dziecka lub nastolatka. Mogą się jednak spodobać dorosłej osobie, zwłaszcza kobiecie, np. mamie, siostrze czy przyjaciółce. Taka konstrukcja wymaga też wcześniejszego przygotowania. Swój sposób polega na zanurzeniu główek kwiatów w białku, następnie posypaniu ich cukrem i poukładaniu w kubku, tak by wzajemnie się nie dotykały. Należy toż zorganizować w terminie tak, by białko mogło znacznie wyschnąć dodatkowo w wyniku czego jego nadmiar nie ściekał na tort. Można jeszcze przed zanurzeniem kwiatów w białku zasypać je kaszą manną i ładnie uformować. Ułożenie kwiatów na torcie, istniej jeszcze w cieście, powinno się wykonać na moment przed jego zapewnieniem. Wówczas kwiaty zachowają swój nowi wygląd. By uniknąć bezpośredniego kontaktu łodyg roślin z ciastem, można je zgrabnie i precyzyjnie owinąć np. folią aluminiową.

Dekorowanie tortów kwiatami to wyłącznie wyzwanie dla wszystkiego, kto chce pozytywnie zaskoczyć gości. Jeżeli wcześniej się tegoż nie robiło, warto przed wydarzeniem, na które będzie się przygotowywało taki tort, zrobić kilka prób, aby na tę istotną datę wyszedł on wyśmienity.

About admin

Check Also

Cytryna jest produktem płynącym z Chin

Kiedy poranne kroki prowadzą nas do kuchni, pierwsza rzecz, która dochodzi w własnej indywidualności to …