Home / Kulinaria / Obecnie pomidor nie jest notowany tylko przez smakoszy, a dodatkowo dietetyków i specjalistów.

Obecnie pomidor nie jest notowany tylko przez smakoszy, a dodatkowo dietetyków i specjalistów.

Aż ciężko uwierzyć, że dotychczas w ubiegłym wieku warzywo to, uznawano za trujące pewno z powodu nieprzyjemnego zapachu tworzonego przez regule oraz łodyżki. Z tegoż względu pomidory uprawiano to przede ludziom jako rośliny ozdobne. Nie powinien istniałoby natomiast długo czekać, aby ludzkość odkryła walory smakowe i lecznicze tej rośliny. Do Własny pomidory przybyły wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Dziś mają idealne stanowisko w szeregach warzyw w terenach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Pewnym spośród pierwszych eksporterów pomidorów jest Własna, która sprowadza je nawet do Grecji. 

Obecnie pomidor nie jest podawany wyłącznie poprzez smakoszy, jednak również dietetyków i specjalistów. Koncentruje się bo aż w 93 odsetkach z wody oraz tylko ograniczonej dawek białka, węglowodanów i tłuszczów. Prezentuje się dużo drobna porcją kalorii- 100 g tych warzyw to tylko 15 kcal, dlatego idealnie potwierdza się w dietach odchudzających. Poza tym pomidor stanowi centrum błonnika pokarmowego, dzięki jakiemu odczuwamy się syci. Uwzględnione w pomidorze kwasy organiczne pobudzają i wydzielanie soków organicznych, regulując przemianę materii. Dzięki naszemu ulubionemu składowi pomidory są zatrudniane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca. Promuje się je wyjątkowo młodzieży i dzieciom w przebiegu gwałtownego rozwoju, i ponad kobietom zapadającym na wzmocnienia. Ze sensu na treść bromu pomidory działają uspokajająco. 

Najważniejszym sposobem przeciwdziałania tymże niesłychanie szkodliwym procesom jest dzieło antyutleniaczy, wśród jakich niezwykle wielką skutecznością odróżnia się właśnie likopen. Badania prowadzą, iż dieta różna w bieżący „dobry składnik” zapobiega zawałom centra i rozwojowi miażdżycy, zmniejsza także ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty i hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej. Wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u ludzi kosztujących w tygodniu 10 pomidorów pogarsza się o ok. 45%. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli dobrzy związek pomiędzy jedzeniem dużych w likopen pokarmów, a spadkiem zachorowalności na raka gardła. Badania ukończone przez naukowców Uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowodzą, że pomidory, właśnie dzięki obecności likopenu rozwijają zdolność piłki do obrony przed słońcem ultrafioletowym z mocą zgodną z liczbą 1,3 filtru przeciwsłonecznego.

About admin

Check Also

Z obecną potrawą wiąże się wiele zabawnych, ludowych legend.

Z obecną potrawą łączy się wiele zabawnych, ludowych legend, którymi niektórzy czytelnicy dają nas niemal …