Home / Zdrowie i uroda / Czemu oczywiście ciężko kochamy delikatności i się z nich uzależniamy? Da się to zakończyć?

Czemu oczywiście ciężko kochamy delikatności i się z nich uzależniamy? Da się to zakończyć?

Słodycze sprawiają, że przeżywamy się dobrze, gdyż wynoszą w środku poziom serotoniny, związku poprawiającego stan. Jednak nie można podejmować się temu zwieść, gdyż nadmiar słodyczy potrafi planować niekorzystny nacisk na ocean organów, np. na naczynia krwionośne.

Kluczem do reakcje na wydarzenie, dlaczego po słodyczach przypuszczamy się dobrze, jest zjawisko gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we natury po wypiciu „pokarmów słodzonych sacharozą”. „Dzisiaj oczywiście bogata opisać słodycze” – wyjaśniał dr Robert Jarzyna z Sklepu Regulacji Metabolizmu Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego podczas wykładu w ramach X Festiwalu Nauki. Jak dodał, sacharoza jest dwucukrem, ale znacznie szybko, szybko w głębi ustnej, hydrolizuje do jednocukrów – glukozy i fruktozy.

Glukoza stanowi pewnym paliwem dla mózgu. Gdy poziom tego węglowodanu we natur rośnie, w mózgu podwaja się produkcja nowych białek, zaś jego sztuka łatwo się poprawia. „Najważniejszą jednak przyczyną własnego wspaniałego samopoczucia po słodyczach jest pomysł glukozy na wzrost w środku poziomu serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który przybywa na charakter oraz znacznie kolejnych procesów psychicznych, takich jak ból, pamięć, lęk, sen, agresja” – podkreślił badacz. Niedobory serotoniny są brane za ważną przyczynę depresji, zwłaszcza to, gdy towarzyszą jej pasztety ze snem (stąd w operacji tej dolegliwości łączy się związki zwiększające dostępność serotoniny).

Jak przypomniał badacz, do prac serotoniny neurony mózgu wykorzystują aminokwas – tryptofan. Pan wymaga go przynosić organizmowi wraz z białkami ujętymi w jedzeniu. Do najładniejszych jego pochodzeń dr Jarzyna zaliczył banany, mleko i pestki dyni. Im szereg tryptofanu przemawia do środku, tym wydajniej pracuje enzym – hydrolaza tryptofanowa, który reprezentuje w sztuk serotoniny. Potwierdziły ostatnie przebiegania zarówno na szczurach, jak oraz na młodych ludziach. Dieta pozbawiona tryptofanu powodowała spadek stężenia serotoniny w umysłach szczurów oraz proste objawy depresji u osób, jakie na wstępu wydarzenia były neutralny nastrój. U pacjentów ze predyspozycjami do depresji niedobory tryptofanu w diecie skutkowały ciężkimi objawami tej choroby.

Zanim jednak tryptofan, nowy we krwi po strawieniu białek, trafi do komórek nerwowych, musi przebyć barierę krew-mózg. Do tego kierunku jest mu znaczący nośnik chemiczny. Problem liczy na aktualnym, że tryptofanu w pokarmach jest względnie niewiele. Co znacząco, potrzebuje on walczyć o nośnik – a obecne aż z piątką innych aminokwasów, których w karmieniu jest daleko więcej.

„I tutaj oczywiście istotną kwestię do odegrania mają słodycze” – wyjaśniał biolog. Po spożyciu słodyczy gwałtownie jest poziom glukozy we naturze. Co wewnątrz ostatnim przechodzi, gromadzi się również stan insuliny – hormonu, który pasuje za metabolizm glukozy. Dzięki insulinie szanse tryptofanu na zdobędzie się do mózgu wyraźnie rosną, ponieważ „eliminuje konkurencję” – sprawia, że aż trzy aminokwasy konkurencyjne dla tryptofanu zostają przemieszczone, głównie do mięśni.

About admin

Check Also

Botoks zmniejsza zmarszczki mimiczne, które najczęściej atakują na czole

Reklama: Botoks Bydgoszcz Botoks zmniejsza zmarszczki mimiczne, które szczególnie ponoszą na czole, w ziemiach oczu …