Home / Moda / Zdrowie / Coraz modniejsze dzisiejszymi czasy usunięcie z diety nabiału

Coraz modniejsze dzisiejszymi czasy usunięcie z diety nabiału

Coraz modniejsze ostatnimi czasy wykluczenie z diety nabiału zapewne być uciążliwe dla zdrowia – ostrzegają brytyjscy naukowcy. Pozbawiony produktów mlecznych schemat żywieniowy zagraża kondycji układu kostnego w późniejszym okresie bycia. Przyczyną jest niedobór wapnia i drugich istotnych elementów dla organizmu, które powinny stanowić odpowiednio uzupełniane.

Badanie dokonane przez National Osteoporosis Society pokazało, że co piąty młody Brytyjczyk poniżej 25 roku bycia zmniejsza lub całkiem ogranicza nabiał w własnej diecie. Sondaż obejmujący 2000 osób ponadto przyjął się dowiedzieć, że 70% ankietowanych stosuje lub używało jakieś diety. Autorzy badania pokazują, że dietetyczne mody często przynoszą negatywne produkty dla zdrowia. W wypadku nabiału mowa zwłaszcza o brakach wapnia, które w późniejszym wieku mogą zaprezentować się przyczyną szkód powstałych w tkance kostnej i powstającą spośród tego osteoporozą. Rzecznik British Nutrition Foundation dodaje jednak, że jedno rezygnacja z produktów mlecznych nie pragnie być ryzykowne dla organizmu – ważne istnieje natomiast, aby podać mu prawidłową ilość wapnia wynikającą z nieznanych źródeł. Wśród nich warto napomknąć o płatkach zbożowych, pieczywie, rybach, orzechach, zielonych warzywach liściastych, nasionach czy roślinach strączkowych. Oprócz tego, na rynku przydatne są produkty wzbogacane wapniem, na przykład mleko ryżowe, sojowe albo te migdałowe.

Nietolerancja laktozy dotyka trochę więcej co czwartego Polaka, przy czym większość wyjątków stanowi o charakterze przejściowym. Laktoza to cukier mleczny (dwucukier) stawiający się z glukozy i galaktozy, w codziennej postaci występuje zdecydowanie w mleku ssaków. Ma nacisk na rozwój zmysłu guście i gospodarkę hormonalną, reguluje łaknienie, i przede wszystkim jest źródłem energii przyswajalnej przez organizm w jasny sposób. Za wchłanianie laktozy dostępna jest laktaza, czyli enzym jelita cienkiego pozwalający rozkładać laktozę na cukry proste. Laktoza spotyka się w mleku oraz owocach mlecznych, a zatem jogurtach, maślankach, kefirach, białych i żółtych serach, lodach, śmietanach etc. Niewielkie jej liczb zawierają również słodycze, wędliny, produkty gotowe, czekolada, i nawet niektóre leki. Nietolerancja laktozy że posiadać charakter wrodzony lub wtórny, przy czym inna grupa jest znacznie częściej. Przy nietolerancji wtórnej enzym laktaza wiele się zmniejsza lub całkowicie zanika, czego przyczyn należy znajdować w uszkodzeniach nabłonka oraz kosmków jelitowych. Objawami nietolerancji są mdłości, wzdęcia, biegunka, kolka, alkohole i ból brzucha odczuwane po spożyciu produktów bogatych w laktozę. By dobrze zdiagnozować nietolerancję, wskazane jest przygotowanie szeregu badań – w niniejszym pH stolca, testu doustnego podawania laktozy, worodowego testu oddechowego czy badania wycinka jelita grubego.

About admin

Check Also

Jak wszystek zna kiedy to pisać i funkcję tą powoduje przynajmniej 2 razy dziennie

Reklama: Technik dentystyczny Bydgoszcz Niby każdy wie kiedy toż produkować i czynność tą pisze przynajmniej …