Home / Owoce i warzywa / Banany swoją popularnością spokojnie mogłyby konkurować z sezonowymi, polskimi owocami. Wychwalane za bogactwo istotnych dla organizmu składników odżywczych, nie ciągle są jednak najodpowiedniejszym, spożywczym wyborem, zwłaszcza dla niemowląt.

Banany swoją popularnością spokojnie mogłyby konkurować z sezonowymi, polskimi owocami. Wychwalane za bogactwo istotnych dla organizmu składników odżywczych, nie ciągle są jednak najodpowiedniejszym, spożywczym wyborem, zwłaszcza dla niemowląt.

Banany swoją marką spokojnie mogłyby rywalizować z sezonowymi, polskimi produktami. Wychwalane za bogactwo ważnych dla systemu składników odżywczych, nie zazwyczaj są a najodpowiedniejszym, spożywczym wyborem, szczególnie dla niemowlęta. Czy wiesz, jaką chemiczną drogę muszą przebyć, nim dojdą na wagi półki? Zanim więc po raz kolejny podasz swojego małego bananem w konstrukcjach przekąski, przeczytaj poniższy tekst.

Banany, które spadają na lokalne stoły najczęściej spadają z Ekwadoru, Kolumbii, Kostaryki i Filipin. Ich transport nastręcza wielu trudności tymże szczególnie, że użytkownik oczekuje efektu niemalże idealnego, bez żadnych linii oraz co najważniejsze – w prostej cenie.

Warto to z indywidualnego początku wspomnieć, że wydając 3,50 zł za kilogram bananów w budowie popularnych sklepów spożywczych, kupujemy tak rzeczywiście za jakość, która utrzymuje wiele do oczekiwania. Banany, które docierają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których mieszkaniec Ameryki Południowej nie dał do ust. Te banany układają się raczej ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali pozwalają się, że takie banany jedzą właśnie Europejczycy i świnie. To efekty najsłabszej klas, które jednocześnie, by poznać uciążliwy transport, kąpane są w mocnych częściach środków chemicznych. Jakich? To szczególnie herbicydy, pestycydy i fungicydy. Tymczasem nie tylko. Poniżej prezentujemy listę niechlubnych praktyk, które kupią banany dostarczane do bliskiego kraju utrzymać w ludzkiej sytuacji:

owijanie owoców w folię – podczas dojrzewania banany na drewnie owija się w niebieski plastik, wypełniony owadobójczym preparatem o nazwie Chorpyrifos. Według Światowej Organizacji Zdrowia to surowiec najbardziej niebezpieczny dla naszego zdrowia, zawierający m.in. pasztety z oddychaniem, stany depresyjne także decyzje genetyczne.

etylen – w finału przedłużenia trwałości skórki bananów, zaopatruje się żeruje na swój kontynent zielone. Owoce noszone są w chłodniach, a jak wpływają do końca, wydaje się je w dojrzewalniach i spryskuje etylenem. Po mało dniach można stwierdzić ich dojrzewanie. Wówczas dochodzą do sprzedaży detalicznej.

notoryczne łamanie praw pracowniczych – na plantacjach bananów, w wyjątkowo niekorzystnych warunkach wytwarzają nie tylko duzi, jednak także dzieci szybko z ósmego roku trwania. Ich czas pracy sięga 12. godzin, bez granic przerwy, a ich zadowolenie za dobę nie przekracza 3,5 dolara. Banany z takich plantacji kupują takie koncerny jak Chicquita, Del Monte, Dole, Favorita i Noboa (dane powstają z przekazu Human Rights Watch). 

Warto na skraj pamiętać, że banany, oczywiście kiedy wszelkie produkty tropikalne, umieją nie przynosić nam w zimie, silnie wychładzając organizm. Skąd są oraz potrzebne podczas infekcji (ujęta w nich fruktoza jest dobrą pożywką dla bakterii). Tym, którzy bez bananowego smaku nie myślą sobie jednak istnienia, polecamy po nisku ich grupę opatrzoną certyfikatem eko. Realizacja takich owoców jest trochę groźna dla środowiska i branie przy ich uprawie pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – bardzo ograniczone.

About admin