Strona główna / Moda / Zdrowie / Arbuz – to świetny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze wewnętrznych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to świetny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze wewnętrznych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to dobry owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest z ok. 1500 r. p.n.e., ale na Daleki Kontynent trafił właśnie w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, ale już w XIV wieku na gruncie Polski wielkich było kilka grup tego owocu. 

Obecnie w Europie produkuje się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni i na południu Rosji. W Polsce hoduje się go również, zwykle w szklarniach dodatkowo są to formy mniej słodkie w porównaniu z owocami z południa Europy. Arbuzy potrafią stanowić gładkie lub duże, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, a są także inne mniej popularne formy, w których miąższ jest kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały. 

100 g tego produktu to około 30 kalorii (kcal) – nie jest więc zbyt kaloryczny. W medycynie prostej był antidotum na dnę, podrażnienie wątroby i trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza uważa się ok. 92% wody, reszta to cukry i błonnik pokarmowy. Arbuzy posiadają też trochę witamin a soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest przestrzegany ze względu na zawartość witamin tj: beta-karotenu (witamina I) oraz witaminy C, w krótszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i dobrze gaszą pragnienie. Lekki i wzmacniający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to wspaniałe źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest częsty ze prostej moce do ograniczenia ryzyka wielu nowych typów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy posiadają i słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki dużej ilości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza system z toksyn. Jego miąższ i sok sugeruje się podawać chorym w kształtach podgorączkowych. Jest również pewny w działaniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy uczucia i nerek. Dzięki błyszczącej powłoce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Wyciąg z owocu wpływa tonizująco na cerę, zamknięte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego stosowany istnieje zarówno jako zwykły sposób przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre wyniki daje wcieranie wyciągu z arbuza w postać wokół oczu, albo okłady z plastrów tego efektu na twarzy i szyi. Pomaga przy leczeniu bądź zapalnych skóry i zajadów.

Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy migdał jest dorosły i spokojny do użytkowania. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę gdy wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że istnieje poważny i lekki. Arbuzów nie można zbyt długo przechowywać. Jeśli mamy zamiar przechować arbuza, więc znacznie w całości (skoro nie jest za dojrzały, może występować nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki – owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo leżące przekrojone arbuzy mogą mocno się zepsuć. Arbuzy doskonale kształtują się do deserów, sałatek.

O admin

Sprawdź także

Jak wszystek zna kiedy to pisać i funkcję tą powoduje przynajmniej 2 razy dziennie

Reklama: Technik dentystyczny Bydgoszcz Niby każdy wie kiedy toż produkować i czynność tą pisze przynajmniej …