Home / Moda / Zdrowie / Arbuz – to świetny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze wewnętrznych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to świetny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze wewnętrznych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to dobry owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest z ok. 1500 r. p.n.e., ale na Daleki Kontynent trafił właśnie w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, ale już w XIV wieku na gruncie Polski wielkich było kilka grup tego owocu. 

Obecnie w Europie produkuje się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni i na południu Rosji. W Polsce hoduje się go również, zwykle w szklarniach dodatkowo są to formy mniej słodkie w porównaniu z owocami z południa Europy. Arbuzy potrafią stanowić gładkie lub duże, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, a są także inne mniej popularne formy, w których miąższ jest kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały. 

100 g tego produktu to około 30 kalorii (kcal) – nie jest więc zbyt kaloryczny. W medycynie prostej był antidotum na dnę, podrażnienie wątroby i trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza uważa się ok. 92% wody, reszta to cukry i błonnik pokarmowy. Arbuzy posiadają też trochę witamin a soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest przestrzegany ze względu na zawartość witamin tj: beta-karotenu (witamina I) oraz witaminy C, w krótszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i dobrze gaszą pragnienie. Lekki i wzmacniający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to wspaniałe źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest częsty ze prostej moce do ograniczenia ryzyka wielu nowych typów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy posiadają i słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki dużej ilości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza system z toksyn. Jego miąższ i sok sugeruje się podawać chorym w kształtach podgorączkowych. Jest również pewny w działaniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy uczucia i nerek. Dzięki błyszczącej powłoce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Wyciąg z owocu wpływa tonizująco na cerę, zamknięte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego stosowany istnieje zarówno jako zwykły sposób przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre wyniki daje wcieranie wyciągu z arbuza w postać wokół oczu, albo okłady z plastrów tego efektu na twarzy i szyi. Pomaga przy leczeniu bądź zapalnych skóry i zajadów.

Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy migdał jest dorosły i spokojny do użytkowania. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę gdy wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że istnieje poważny i lekki. Arbuzów nie można zbyt długo przechowywać. Jeśli mamy zamiar przechować arbuza, więc znacznie w całości (skoro nie jest za dojrzały, może występować nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki – owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo leżące przekrojone arbuzy mogą mocno się zepsuć. Arbuzy doskonale kształtują się do deserów, sałatek.

About admin

Check Also

Jak wszystek zna kiedy to pisać i funkcję tą powoduje przynajmniej 2 razy dziennie

Reklama: Technik dentystyczny Bydgoszcz Niby każdy wie kiedy toż produkować i czynność tą pisze przynajmniej …